Kære hundeejer
Før du læser denne artikel – og enhver anden artikel om hunde-psykologi for den sags skyld – så skal du være opmærksom på, at psykologifaget ikke er nogen eksakt videnskab. Du vil derfor i næsten alle tilfælde kunne finde artikler og andre fagpersoner, der i større eller mindre grad, siger noget andet eller modsat end det du kan læse her på hjemmesiden. Alle artikler og råd du kan finde her, er blevet til på baggrund af de konkrete erfaringer jeg og mine hundeluftere har gjort os gennem vores arbejde med den store hundelflok i min unikke Hundebørnehave. Vi har tilsammen over 20.000 timers konkret erfaring med hundredevis af forskellige hunde af alle racer og aldre og jeg håber, at du qua vores uovertrufne praktiske erfaringsgrundlag i Hundebørnehaven samt vores ulastelige track-record, du kan læse om på forskellige uafhængige og troværdige anmeldelses-sider (Google, Trustpilot og Facebook), vil vælge at tillægge vores holdninger og meninger inden for hunde-psykologien den værdi, som jeg synes at de fortjener.
Venlige vovse-hilsner
Magnus Hinge (ejer og pack-leader i Hellerup Dog Walk siden 2014)
Artikel
Jeg støder meget ofte på personer der påstår, at det er en ”forældet” tilgang til hundepsykologien, når jeg påstår, at en afgørende faktor for hundenes adfærd er dominans og hierarki.
En formildende årsag til, at nogle personer kan have denne opfattelse er, at det faktisk er næsten sandt for ca. 20 procent af alle hunde (baseret på min erfaring). For denne 1/5 af hundene spiller dominans en meget lille rolle for deres adfærd mellem dem og andre hunde samt mennesker. For disse hunde er livet en hyggelig leg og de vil ikke have øje for det hierarki der omgiver dem i en hundeflok eller familie. Har man sådan en hund, så er det fuldkommen korrekt, at dominans og hierarki er nærmest uden betydning for hundens adfærd og man vil succesfuldt kunne have en tilnærmelsesvis ligeværdig samarbejdsrelation med hunden.
De resterende 80 procent af alle hunde er i større eller mindre grad orienteret imod hierarkiet i den flok af mennesker og hunde der omgiver dem. For at kunne forstå disse 4/5 af alle hundes adfærd, må man respektere deres natur og forstå dem som det de er: dominante og hierarkisk orienterede biologiske væsner.
Da jeg læste dansk på seminariet lavede vi en periode samtaleanalyse, og her kom det meget tydeligt frem, at enhver kommunikation mellem mennesker også indeholder et element af dominans og eftergivenhed, hvor man til stadighed forhandler sin position i samtalen og relationen i kraft af, hvor meget man fylder i samtalen, hvor ofte man afbryder den anden, ens tonelege og stemmeføring, ect. Dette svarer til, når hundene leger og viser hinanden, at de forstår og acceptere hierarkiet og de interne regler for samtalen/legen.
Konklusionen bliver, at dominans og hierarki spiller en afgørende rolle for samværet mellem de fleste biologiske individer – herunde altså mennesker og hunde. Dominans er derfor ikke en myte og kan hellere ikke blive ”forældet” på samme måde, som det heller aldrig bliver forældet at trække vejret. Dominans er blot et almindeligt forekommende naturligt udtryk for, at en biologisk organisme altid vil agere som autonomt entitet, med det primære formål af optimere eget liv/levevilkår og forbedre sine chancer for reproduktionel succes. Dominans er altså hverken godt eller ondt, men så og sige forud for disse menneskeskabte begreber.
Se Video:
Video om, hvor vigtigt en rolle dominans og hierarki spiller i hundenes verden
Af: Magnus Hinge (ejer og pack-leader i Hellerup Dog Walk)
Hos Hellerup Dog Walk's Hundebørnehave er vi altid klar til at hjælpe dig og din hund. Har du spørgsmål, ønsker at booke en gratis prøvedag, eller vil du bare høre mere om vores tilbud, så tøv ikke med at kontakte os.
Udfyld gerne kontaktformularen, så ringer vi til dig, så vi kan tale nærmere om dine og din hunds behov og så du kan stille alle de spørgsmål du ønsker til hundebørnehaven og vores arbejde med hundene.