Hvad du bør vide om Giardia hos hunde!

Kære hundeejer

Før du læser denne artikel – og enhver anden artikel om hunde-psykologi for den sags skyld – så skal du være opmærksom på, at psykologifaget ikke er nogen eksakt videnskab. Du vil derfor i næsten alle tilfælde kunne finde artikler og andre fagpersoner, der i større eller mindre grad, siger noget andet eller modsat end det du kan læse her på hjemmesiden. Alle artikler og råd du kan finde her, er blevet til på baggrund af de konkrete erfaringer jeg og mine hundeluftere har gjort os gennem vores arbejde med den store hundelflok i min unikke Hundebørnehave. Vi har tilsammen over 20.000 timers konkret erfaring med hundredevis af forskellige hunde af alle racer og aldre og jeg håber, at du qua vores uovertrufne praktiske erfaringsgrundlag i Hundebørnehaven samt vores ulastelige track-record, du kan læse om på forskellige uafhængige og troværdige anmeldelses-sider (Google, Trustpilot og Facebook), vil vælge at tillægge vores holdninger og meninger inden for hunde-psykologien den værdi, som jeg synes at de fortjener.  

Venlige vovse-hilsner

Magnus Hinge (ejer og pack-leader i Hellerup Dog Walk siden 2014)

 

Artikel
Som professionel hundelufter og indehave af Danmarks mest populære Hundebørnehave må jeg naturligvis have styr på de sygdomme, som hunde, der lever et socialt udeliv, uundgåeligt vil stifte bekendskab med igennem deres hundeliv.

Giardia er en encellet parasit, som de fleste hunde vil stifte bekendtskab med igennem deres liv (læs selv mere om sygdommen på nettet). Unge hunde og mindre hunde får særligt kraftige symptomer første gang de bliver smittet. Sygdommen kan behandles, men går over af sig selv på sigt. Det farligste ved sygdommen er, at hunden kan blive dehydreret, fordi den har diare og ikke lyst til mad og drikke. Jeg har talt med Camilla Blaabjerg fra Skovshoved Dyreklinik om giardia generelt og giardia specifikt i forhold til at en hund går i hundebørnehave og du kan læse de vigtigste ting jeg fik ud af samtalen nedenfor:

 

  1. Ca. 30 procent af alle hunde der jævnligt kommer hvor andre hunde færdes får giardia. Dvs., at hvis din hund også kommer i hundeparker og møder andre hunde uden for hundehaven, så er dens risiko for at blive smittet ikke signifikant større ved også at gå i hundehave.

  2. Langt de fleste smittede hunde viser få eller ingen symptomer, eller de viser symptomer i begyndelsen (5-7 dage), men kommer sig så af sig selv og bliver raske smittebærere.

  3. Hunde der går i hundebørnehave eller generelt er meget udsat for bakterier, vira og parasitter fra andre hunde, vil udvikle et bedre immunforsvar. Dog er der ikke bevist ’kryds-immunitet’ mellem andre infektiøse agens og Giardia. Hunden kan derfor godt reagere kraftigt på infektionen i en kortere periode, selvom dens immunforsvar fungerer som det skal.

  4. I forlængelse af punkt tre, så reagerer unge hunde ofte kraftigere på sygdommen end ældre hunde, der sandsynligvis har været bære af parasitten før.

  5. Små hunderacer reagerer oftest kraftigere på sygdommen end de større hunderacer, fordi de er hurtigere til at gå fra foderet og stoppe med at drikke, når noget er galt – derfor bliver de oftere mere dehydrerede end deres større artsfæller.

  6. Der findes medicin imod giardia, men giardia vil også forsvinde af sig selv ubehandlet.

  7. Det ”farlige” ved giardia er risikoen for dehydrering – navnlig små hunde risikerer dette og derfor er det vigtigt at søge dyrlæge, hvis din hund viser symptomer på giardia og holder op med at indtage væske. Symptomer på giardia er: Diarré (typisk tilbagevendende, let gullig og med karakteristisk lugt), Uforklarligt/ikke intentionelt vægttab. I svære tilfælde ses også opkastning, dehydrering og nedsat kondition. I de svære tilfælde har hunden brug for behandling, og man skal her ikke tøve med at tage til dyrlægen.


    I forlængelse af ovenstående, så vil din hund med en vis sandsynlighed få giardia i løbet af de næste par år – enten i hundehaven eller et andet sted. Måske har den ligefrem allerede haft giardia flere gange uden at du opdagede det og er nu enten blevet helt rask, eller måske er den stadig rask smittebærer.

    I Hundebørnehaven gør vi hvad vi kan for at holde smitten fra hund til hund nede, ved at være MEGET GRUNDIGE til at samle alle efterladenskaber vi finder op. Ikke desto mindre er giardia en sygdom man må leve med, hvis man ønsker at ens hund skal være social og skal færdes i et miljø, hvor den kommer i kontakt med andre hunde eller deres efterladenskaber – hvad end det foregår i en hundebørnehave som vores og/eller det foregår i hundeparker og hundeskove med dig.
 
 

Af: Magnus Hinge (ejer og pack-leader i Hellerup Dog Walk)