Sådan får du en lykkelig hund!

Kære hundeejer

Før du læser denne artikel – og enhver anden artikel om hunde-psykologi for den sags skyld – så skal du være opmærksom på, at psykologifaget ikke er nogen eksakt videnskab. Du vil derfor i næsten alle tilfælde kunne finde artikler og andre fagpersoner, der i større eller mindre grad, siger noget andet eller modsat end det du kan læse her på hjemmesiden. Alle artikler og råd du kan finde her, er blevet til på baggrund af de konkrete erfaringer jeg og mine hundeluftere har gjort os gennem vores arbejde med den store hundelflok i min unikke Hundebørnehave. Vi har tilsammen over 20.000 timers konkret erfaring med hundredevis af forskellige hunde af alle racer og aldre og jeg håber, at du qua vores uovertrufne praktiske erfaringsgrundlag i Hundebørnehaven samt vores ulastelige track-record, du kan læse om på forskellige uafhængige og troværdige anmeldelses-sider (Google, Trustpilot og Facebook), vil vælge at tillægge vores holdninger og meninger inden for hunde-psykologien den værdi, som jeg synes at de fortjener.  

Venlige vovse-hilsner

Magnus Hinge (ejer og pack-leader i Hellerup Dog Walk siden 2014)

 

Artikel

Som hundeejer ønsker du naturligvis, at din hund skal have et lykkelig hundeliv. Men din hund er – som et menneske – et kompliceret biologisk væsen og det kan somme tider være vanskeligt at finde ud af, hvad der er det rigtige at gøre for den. 

Hunden har dog nogle generelle behov, som i større eller mindre grad gør sig gældende for alle hunde og du kan se dem alle sammen på nedenstående lagkage-diagram. Det er opfyldelsen af disse behov som gør din hund glad, velstimuleret og lykkelig.

For nemhedens skyld har jeg delt lagkage-diagrammet og hundes behov op i tre kategorier og farver:

DE RØDE BEHOV:
De røde behov har at gøre med din hunds fysiologiske behov, som du som ejer og primær omsorgsperson har ansvaret for at hunden får opfyldt. Din hund har brug for:

  • De “rigtige nærringsstoffer” i dens diæt.
  • “Friskt vand” – tilgængeligt næsten hele tiden
  • “Søvn” og hvile – den gennemsnitlige hund har brug for at sove i 12-14 timer i døgnet.
  • “Indendørs læ” – dvs. et varmt hjem at opholde sig i.
  • “Sikkerhed (fysisk)” – din hund har brug for et sikkert hjem, hvor den ikke føler sig truet af dens omgivelser.
  • “Pelspleje” – mange hunderacer er avlet således at de har brug for jævnlig pleje af pels eller jævnlig klipning af pels. Navnlig bør du sørge for, at hundens bevægelser og syn til alle tider fungere uhindret.
  • “Dyrlæge efter behov” – din hund kan blive syg og få brug for en dyrlæge enten akut eller ved næstkommende lejlighed. Jeg anbefaler, at du køber en hundesygeforsikring til din hund, så du altid har mulighed for at give din hund den medicinske omsorg som den kan få brug for.
  • “Sikkerhed (emotionel)” – din hund har brug for et sikkert og trygt hjem, hvor den kender sin plads og hvilke forventninger du har til den. På den måde føler den følelsesmæssig tryghed.
 
 

DE BLÅ BEHOV:
De blå behov har at gøre med din hunds mentale behov, som du kan opfylde på egen hånd eller i samarbejde med venner, naboer eller professionelle:

  • “Tilpas mængde motion” – alle hunde har uanset race og alder brug for at bevæge sig. Navnlig unge hunde har brug for at røre sig og få lært deres krop og sig selv at kende gennem bevægelse. Nogle hunderacer har brug for mere motion end andre og generelt gælder det – som med mennesker – at ældre hunde kan trives med mindre motion end yngre hunde.
  • “Frisk luft” – både hunde og mennesker har brug for at komme ud i den friske luft og være under åben himmel. Selv den mest magelig sofakartoffel har det godt med og sover bedre efter en dejlig tur ud i naturen med sit menneske og et par hundevenner.
  • “Tillid” – hunde har brug for at udvise og bevise deres tillid og hengivenhed til deres menneske. Det kan bl.a. ske ved at du viser dem vejen på en rask tur med snor på.
  • “Forudsigelighed” – hunde har brug for vaner og forudsigelighed i hverdagen. Gamle hunde så vidt muligt ikke skifte hjem og familie i deres sidste leveår.
  • “Lederskab” – din hund har brug for at du viser ledeskab for den, så den føler sig tryg og i gode hænder. Til tider kan din ældre hund møder yngre hunde, som den viser lederskab over og guide (forhåbentlig med blød pote).
  • “Nære relationer med mennesker” – alle hunde ønsker at have nære relationer med mennesker. Det er den blevet opdrættet til igennem tusinder af generationer. Nogle hunde foretrækker et par enkelte tætte mennesker, mens andre ikke kan få nok mennesker i deres liv. Respekter din hunds race og personlighed og forsøg ikke at tvinge den til at forholde sig til flere mennesker end den selv ønsker og kan rumme.
  • “Lege” – selv ændre hunde har brug for at lege og fjolle med dig og andre hunde. Yngre hunde – navnlig hvalpe kan slet ikke leve uden dette element i deres liv og de kan tumle i timevise med andre hvalpe. Hjælpe dog også din hvalp med at lære at slappe af og stoppe legen, hvis den bliver for overstadig eller voldsom.
  • “Træne” – nogle hunderacer er blevet avlet til at være meget interesseret i at udføre opgaver for dig. Det giver dem indhold og livskvalitet og har du valgt sådan en race, så har du også valgt at påtage dig rollen som dens daglige hundetræner der giver opgaver og ros.
  • “Lære” – hænger sammen med at træne.
  • “Løse problemer” – hænger sammen med at lære og træne.
 
 

DET GRØNNE BEHOV:
Det sidste grønne behov har at gøre med din hunds hunde-sociale behov, som rigtig mange hundeejere har problemer med at opfylde på egen hånd. Dette kræver nemlig, at du flere gange om ugen har mulighed for at mødes med de samme 5-10 hunde, så din hund kan opleve at være en del af en hundeflok med alt hvad det indbefatter (hierarki, leg, dominans, fælles snusen og løben). Her er det ikke nok med en tur i Bernstorffparken, hvor din hund oftest vil møde fremmede hunde, som den skal starte en helt ny relation med. Tænk på hvor stor forskel du vil synes der er på at tage til en privatfest med gamle venner og på at tage alene ud i byen en aften.

 

Netop fordi det er så svært at opfylde din hunds behov for et balanceret socialliv i en fast hundeflok tilbyder jeg og Hellerup Dog Walk vores unikke Hundehave til din hund.

Hvis du synes det lyder interessant, kan du læse meget mere om Hundebørnehaven og Mini-hundehaven her på hjemmesiden. Jeg samler nemlig på lykkelig hunde og har gjort det hver dag siden 2014. 🙂

 

Af: Magnus Hinge (ejer og pack-leader i Hellerup Dog Walk)